Da li se od krompira goji ili mršavi?

krompir2

Ne samo da nutricionisti odskora ukazuju da krompir u ishrani nije nespojiv sa gubljenjem kilograma, već je i novo istraživanje Univerziteta Mekgil pokazalo da ekstrakt krompira sprečava gojenje. Jedan od nutricionističkih stereotipa, koji se već dugo održava, jeste da oni koji žele da smršaju treba da izbegavaju krompir. Ali, to mišljenje nije zasnovano na činjenicama.

Vrlo interesantno proučavanje uloge krompira u ishrani obavili su Univerzitet Kalifornija Dejvis i Ilinoiski institut tehnologije. Dvema grupama ispitanika, koje su bile na dve različite vrste dijeta, dato je da jedu pet do sedam porcija krompira nedeljno (pripremljenih na zdraviji način). Na kraju eksperimenta, smršale su obe grupe. Dr Burdon-Friman, vođa ovog istraživanja, izjavio je na kraju: “Nema dokaza da krompiri, kada se pripreme na zdrav način, doprinose gojenju. Zapravo, mi ih vidimo kao sastojak programa za mršavljenje” (rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the American College of Nutrition). Osim što ne doprinose gojenju, krompiri su i veoma hranljiva namirnica. Kada se jedu sa korom, jedan srednji krompir obezbeđuje 45% dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži više kalijuma nago banana!

Ekstrakt krompira sprečava gojenje

A sad, nešto još zanimljivije. Ekstrakt krompira sprečava gojenje, bar tako su utvrdili istraživači koji su svoje rezultate objavili u časopisu Molecular Nutrition & Food Research. U eksperimentu su dve grupe miševa namerno hranjene tako da se ugoje – ishranom bogatom mastima i rafinisanim ugljenim hidratima. Jednoj grupi miševa je pored toga redovno davan ekstrakt krompira. Miševi koji nisu konzumirali ekstrakt krompire povećali su težinu u proseku za 64%, dok se grupa koja je konzumirala ekstrakt krompira ugojila više nego dvostruko manje – nekih 28%. Ovo istraživanje ukazuje da se ekstrakt krompira može koristiti za prevenciju gojaznosti, koja je faktor rizika za obolevanje od dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti i raka.
Istraživači veruju da delovanje ekstrakta krompira potiče od visoke koncentracije polifenola, veoma zdravih biljnih hemikalija. “U francuskoj ishrani, koja se smatra zdravom, glavni izvor polifenola su krompiri – a ne vino”, izjavio je vođa ovog istraživanja, Sten Kjubov.

Dnevna doza ekstrakta krompira koju su eksperimentatori davali miševima dobija se od 30 krompira, što je, naravno, previše u normalnoj ishrani. Zato istraživači rade na tome da proizvedu suplement koji će sadržati ovaj ekstrakt.

Izvori
http://www.newswise.com
http://onlinelibrary.wiley.com
http://www.alphagalileo.org

Posted on 16/03/2016, in Istraživanja, Zdrava Ishrana and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar