Premalo sna dovodi do gojaznosti?

Overweight girl sleeping on sofa

San za koji “ nemate vremena “ tokom radne nedelje ne možete nadoknaditi vikendom, ma koliko god pokušavali. Gubite li noću samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo nedelju dana vaša vaga može pokazivati veći broj kilograma, a vi povećati rizik da obolite od dijabetesa tipa 2..Pokazalo je to istraživanje koje su proveli naučnici Medicinskog univerziteta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentovano na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u američkom San Diegu.

U okviru istraživanja, naučnici i lekari su na 522 osobe kojima je tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili njihove dnevnike spavanja, visinu, težinu i opseg struka te beležili vezu između spavanja i drugih parametara. Studija je otkrila da je kod osoba koji nisu imali kvalitetan san rizik od gojaznosti se povećao za 17%.

Ujedno, rizik za insulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39%. Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna svake noći tokom nedelju dana, da telo počne reagiovati, i to negativno. Telo pamti svaku izgubljenu minutu sna.

Prof. Shahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje naveo je da je ova studija promenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov uticaj na ceo organizam.

“Već samo 30 minuta izgubljenog sna svake noći, u kratkom periodu, može značajno uticati na gojaznost i insulinsku rezistenciju u organizmu” – istaknuo je američkim medijima prof. Taheri. „Moderno društvo trpi od manjka sna,a tek smo u poslednjoj dekadi otkrili njegove stvarne metaboličke posledice” – upozorio je prof. Taheri.

Otkriće njegovog tima sugeriše medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i lečenja različitih metaboličkih poremećaja moraju uzeti u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju. Jer, telo pamti svaku izgubljenu minutu sna.

Osam sati sna dnevno, formula za lepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se tačnijom sa svakim novim znanstvenim istraživanjem. Ovde je bitno istaći da je najvažniji san pre ponoći,najzdravije je zaspati najkasnije oko 22:30 h.Dva sata kvalitetnog san pre pomoći zamenjuju četiri sata sna nakon ponoći.Melatonin je hormon koji j najvažniji  u regeneraciji našeg organizma a počinje automatski da se luči pri zalasku sunčeve svetlosti i dostiže svoj vrhunac izmedji 2-3 posle ponoći. Jednostavno rečeno ako idete kasnije na spavanje nećete se snabdeti sa potrebnom količinom melatonina odnosno nećete se na pravilan našin odmoriti i napuniti svoje baterije.Upravo minimalno 6-8 osam sati odmora mozak treba baš svake noći, kako bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitet kognitivnih funkcija na najvišem nivou.

Manjak sna i gojaznost kod mališana

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji i objavljena u The Journal of Pediatrics, otkrila je da manjak sna ima i značajan uticaj na decu i njihovu težinu. Istraživači su pratili 2000 mališana punih 15 godina, još od predškolskog doba.

Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10.5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu (hrkanje, apneja), imaju dvostruko veći rizik da postanu gojazni u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati. Mališani između 5 i 6 godina koji slabo spavaju imaju 60-100% više izgleda da će do svoje 15 godine biti gojazni, upozoravaju rezultati te studije.

„Činjenica da san utiče na telesnu težinu deteta pomoći će  i roditeljima i zdravstvenim stručnjacima“ – komentarisala je rezultate studije prof. Karen Bonuck, sa Einsteinovog medicinskog univerzitea u New Yorku, za američke medije. „Moći će na vreme otkriti uzrok i na vreme sprečiti ovaj ozbiljan zdravstveni problem od kojeg boluje već 17% mališana samo u SAD-u.“

Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma beleže već u predškolskoj dobi. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na gotovo neverojatne podatke: čak 42 miiona dece u svetu mlađih od 5 godina ima višak kilograma ili je već na pragu gojaznostii!

Izvori korišteni u članku uključuju:
http://www.medicalnewstoday.com
http://www.naturalsociety.com
http://www.sciencedaily.com

Posted on 26/04/2016, in Istraživanja, Praktični saveti and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar