Samonikle biljke koje se koriste u ishrani

17-kopriva

Samonikle biljke su riznica vitamina i minerala … Postoji obilje divljeg samoniklog bilja lekovitog kojim svakako vredi obogatiti svakodnevnu ishranu. Umesto trava gajenih u plastenicima, koje nam tržište nudi u svako doba godine, u ovom periodu treba se okrenuti bilju koje „uzgaja“ priroda. Za razliku od pitomog, samoniklo bilje koje se moze koristiti u ishrani ne zahteva hemijsko tretiranje, često sadrži i dva puta više vitamina i minerala, pa su i njegova lekovita svojstva jaca. Ipak, ne treba zaboraviti da je uvek bolje brati biljke koje rastu što dalje od puteva, fabrika ili nekih drugih izvora zagađenja. Samoniklo bilje moze se u ishrani koristiti u obliku salata, sokova, začina, čajeva

Evo nekih samoniklih biljaka koje bi bilo poželjno koristiti u svakodnevnoj ishrani:

1. Cikorija

cikorija_-1024x768

Vodopija ili cikorija je višegodišnja zeljasta biljka koja se koristi ij ishrani i u lečenju. U lekovite svrhe upotrebljavaju se list, cvet i koren, koji se primenjuju u terapiji bolesti organa za varenje. Cikorija sadrži inulin, nesvarljivi ugljeni hidrat, zbog cega je preporučljiva za ishranu dijabetičara. U svom sastavu ima i pektin, voćni šećer i skrob, najčešće se priprema kuvanjem, dok je neki koriste i kao zamenu za kafu.

2. Kopriva

 Urtica dioicaKopriva je prirodni koncentrat vitamina, minerala i hlorofila. Odlična je protiv anemije i za pročišćavanje krvi, kao i u terapiji niskog krvnog pritiska, oboljenja jetre, žuči i slezine, proliva i unutrašnjih i spoljašnjih krvarenja. Koristi se i u slučaju plućnih bolesti, suženja krvnih sudova, „pušačkih nogu“, otečenih limfnih žlezda i mnogih drugih bolesti. Ovo je jedna od najlekovitijih biljaka i zato je treba uvek imati pri ruci, svezu, suvu, ili u obliku tinkture.

3. Čičoka

28082002235528-1

Ovo je krtolasta samonikla biljka koja se koristi prvenstveno kao hrana. Mladi listovi ove biljke mogu da se upotrebe za pripremu salate, ali se u ishrani najviše koristi koren. Krtola čičoke ne sadrži skrob vec samo inulin, što je čini pogodnom za ishranu dijabetičara.

4. Bokvica

bokvica_zenska

U proleće, dok su joj listovi jos mladi, bokvica moze da se koristi za pripremu salata, čajeva, sirupa ili obloga. List je izuzetno efikasan u lečenju kožnih oboljenja, kašlja, astme, slabosti bubrega, bolesti organa za varenje, za ciscenje krvi … Seme bokvice pomaže u slučaju kamenja u bubrezima.

5. Dragoljub

images

List i cvet ove biljke upotrebljavaju se u svežem stanju. Dragoljub ima antibiotsko dejstvo, dok se list u proleće koristi za pripremu salata ili soka. Ovu biljku treba uvek imati pri ruci jer deluje protiv štetnih klica. Osima toga, pogodna je i za lečenje hroničnog bronhitisa, astme, emfizema pluća, žuči i protiv opadanja kose. Seme dragoljuba ima istu svrhu kao i list i cvet.

6. Divlji kesten

downloadU lekovite svrhe koriste se plod i njegova kora. Preparati divljeg kestena služe za lečenje opekotina od sunca i kožnih oboljenja, ali i za uklanjanje pega. Ekstrakt ovog ploda pokazao se veoma delotvornim u lečenju hemoroida, nosne sluznice, proširenih vena, reumatizma, gihta, uvećane prostate … Osim u lekovite svrhe, kesten se koristi i u ishrani, sam ili kao vrlo ukusan sastojak poslastica.

7. Ljoskavac

ljoskavac

Plod ove trajne zeljaste biljke moćan je diuretik i efikasno uspostavlja funkciju probave. Od ploda se mogu praviti sok, sirup, vinski ili alkoholni ekstrakt, pekmez, jede se i svež.

8. Maslačak

maslacakJestivi deo ove biljke je list, vrlo bogat hranljivim materijama, naročito belančevinama, C vitaminom, karotenom, gvožđem, kalcijumom, fosforom. U ishrani maslacak je pogodan za pripremu salata, variva… Osim lista, u ishrani se koristi i koren, u sirovom obliku, kao dodatak jelima. Prirodni je diuretik, primenjuje se i protiv bolesti jetre i žuči, za izbacivanje kamenja iz žuči i bubrega, za razređivanje krvi … Sok od ove biljke uklanja bradavice.

9. Samonikla biljka Piskavica

kiicaPiskavica, jedna od najstarijih lekovitih biljaka, poznata je kao sredstvo za rastvaranje sluzi i lečenje opekotina. Spolja se upotrebljava za lečenje hemoroida, iznutra za pospešivanje slabog apetita, ublažavanje kašlja i rasterivanje sluzi, snižavanje šećera … U lekovite svrhe koristi se seme iz mahune piskavice.

10. Potočarka

potocarka1Potočarka se upotrebljava isključivo sveza, a u lekovite svrhe koriste se list i cvet. Bogata vitaminima i mineralima i pogodna je za pripremu salata, ali nije preporučljivo unositi više od 250 g dnevno. Njen sveže isceđen sok odličan je za jetru i bubrege, za čišćenje krvi, za detoksifikaciju organizma. Neka istraživanja pokazuju da je dobar i u borbi protiv raka, posebno raka dojke. Ubrajaju je u superhranu.

Posted on 06/02/2014, in Lekovite Biljke, Zdrava Ishrana, ZDRAVLJE and tagged , . Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar