Prirodna antistres terapija

STRESOR4 1

Stres utiče na svaki aspekt našeg bića, i što je zdraviji naš način života, to ćemo bolje moći kontrolisati stres.

STRESORI SU SPOLJAŠNJE SILE, KOJE PREDSTAVLJAJU PROBLEME I BRIGE. Najčešći stresori su: porodični problemi, krajnji rokovi, finansije, zagađenje, vrućina, preopterećenost, bolesti i smrt.

STRES OZNAČAVA ODGOVOR OSOBE NA TE PROBLEME Uglavnom je stres štetan ili neprijatan.

“EUSTRES”je stres koji rezultuje prijatnim ili zadovoljavajućim iskustvima. Ovakav stres doživljavamo pri sportskom takmičenju, pozorišnom izvođenju ili venčanju. Ovi primeri mogu da unaprede budnost, poboljšaju naš osećaj svesnosti i povećavaju naše sposobnosti.

Vidimo da stresori utiču na sve aspekte našeg bića. Pored fizičkih stresora, postoje i mentalni stresori. Oni mogu biti u obliku rokova ili novčanih problema. Društveno okruženje iznosi svoj deo stresora: mogu da se javljaju kod kuće, u školi, na poslu, ili u susedstvu. Takođe postoje duhovni stresori. Oni naročito nastaju kada se naše spoljašne okolnosti ili unutrašnje odluke sukobljavaju sa našim ciljevima, vrednostima ili religijskim uverenjima.

Cilj upravljanja stresom nije u potpunoj eliminaciji, već u kontroli, kako bi optimalan nivo pobuđenosti bio prisutan.

Fizički efekti prisutnog stresora se manifestuju kroz povećanje:

Krvnog pritiska

Stope srčanog rada

Broja srčanih kontrakcija i

Protoka krvi ka aktivnim mišićima.

U isto vreme smanjuje se dotok krvi do oblasti kojima nije potrebna brza aktivnost, kao što su bubrezi i creva.

Postoje efikasne i proverene metode za opuštanje.

Radite nešto što volite (hobi)

Kada uhvatite sebe kako ste preopterećeni kratkotrajnim ili dugotrajnim problemima i pitanjima o budućnosti, radite nešto što vas ispunjava, krenite u šetnju, slikajte, radite u bašti. Bitno je da radite nešto što se ponavlja i što vas angažuje mentalno, da ne razmišljate o svojim problemima. Ako primetite da se ponovo brinete oko posla, kuće, dece, vratite misli na ono što radite i ponovo se usredsredite na posao.

• Zamislite sebe u opuštenom stanju

To je tzv. vizuelizacija, zamišljanje nekih drugih predela i mesta na kojima se nalazite i radite neke sasvim drugačije stvari, ništa što bi Vam povećavalo tenziju. Maštanje, fantaziranje, zamišljanje, vizuelizacija (kako god hoćete) neke plaže na kojoj se sunčate ili vodopada sigurno će vas opustiti. Cilj je da preusmerite svoje misli sa stresnog događaja na neke druge opuštajuće misli. Što više detalja, boja, mirisa, zvukova zamislite, to ćete se više opustiti i smiriti.

• Usmerite se na jednu stvar u jednom trenutku

Nemojte istovremeno raditi nekoliko stvari, jer tako podižete sebi tenziju. Ako ste zaboravili kako to izgleda pogledajte decu, oni su u jednom trenutku posvećeni samo jednoj stvari. Na taj način sigurno nećete lako pasti pod uticaj stresa usled previše obaveza, koje pokušavate uraditi istovremeno. Trudite se da Vam misli ostanu okrenute stvarima u vašem neposrednom okruženju, a ne da se opterećujete pitanjima sutrašnjice. Pogledajte oko sebe i uživajte u bojama i oblicima, koncentrišite se na stvari oko sebe pre nego da Vam misli odlutaju i zaokupe se problemima.

VIŠE O TEMI NA VIDEO SNIMKU:

IZVOR

Posted on 14/11/2013, in Duhovni Otrovi, Duhovnost i Psihologija, Metode Prirodnog Lečenja, Praktični saveti, ZDRAVLJE and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar