Naučnici tvrde: „Sve ono što jedete danas sutra će uticati na vaše potomke“ !

brzahrana

Nauka sada tvrdi da bismo trebali zaobići ona najukusnija, ali i najmanje zdrava jela, ako mislimo dobro svojim potomcima. Dve nezavisne studije otkrile su da prehrambrene navike, zdrave ili nezdrave, definitivno  uticu  na promenu ljudske DNK, promenu koju kasnije možemo preneti na buduće generacije .

Epigenetika je područje genetike koje se bavi uticajem spoljnih faktora na osnovnu genetsku strukturu, odnosno transgeneracijskim delovanjem kojim se uticaj faktora okruzenja prenosi i na sledeće generacije. Jednostavnije, epigenetska promena nije mutacija gena jer gen se ne menja direktnim promenama unutar DNK, nego se promene dešavaju oko same DNK.

Posebno istraživanje sprovedeno u Poljskoj otkrilo je da postoji nekoliko načina na koje ishrana deluje na okolinu DNK, kako kod životinja, tako i kod ljudi. Istorijskih zabeleženih primera je bilo, posebno tokom II svetskog rata kada su deca rođena u doba nestašice hrane ili velike gladi kasnije bila osetljiva na zdrava i bogata jela tokom svog života, i zbog toga bila podložna mnogim srčanim i drugim bolestima.

Međutim, kako kažu naučnici iz druge studije, provedene u Španiji, nedostaje mehanizam kako se informacija o prehrambenim navikama prenose s generacije na generaciju. Još uviek to ne mogu potvrditi, ali mnogi biolozi smatraju da prehrambene navike mogu izazvati čak i mutaciju gena, a ne samo uticati na hemikalije i enzime u kojima leži inače jako stabilna DNK. Dakle, niste samo Vi ono što jedete, nego bi i one generacije koje dolaze poslije vas mogle biti ono što Vi jedete.

Posted on 04/06/2014, in Aktuelnosti, Ishrana, Istraživanja and tagged , , . Bookmark the permalink. Postavi komentar.

Postavi komentar